maandag 19 oktober 2020

De 6e dag na de geboorte








 Of is het dag 7? 

In iedergeval zijn de pupjes morgen een week oud en wat gaan ze goed. We hebben er veel zorg aan en laten Sifra nog niet alleen met de pups. Dit weekend probeerde ze de kleine weg te sjouwen uit de kist en dat is niet wat we willen. Dat was ook het moment dat we besloten in te grijpen, want het gewicht stagneerde. We merkten dat de pup minder kracht had om aan de tepel te drinken en dan moet je wat. Gelukkig zijn we omringt door enorm veel kennis en die waren unaniem van mening het kleinte er even door te slepen met sondevoeding. Dus elke drie uur brengt Isabel vakkundig de sonde in en krijgt ze puppymelk. Het heeft direct effect, want ze drinkt tussendoor alweer krachtiger bij Sifra. De weegschaal en haar bolle buikje (of niet) bepalen hoeveel we bijvoeden, want overvoeren willen we niet.

Er is rust in het nest en rust in huis. Ieder kent zijn rol en het vertrouwen groeit. De Hovi's zijn gewend aan de nieuwe geuren in huis en respecteren dat ze niet in de slaapkamer mogen. Een extra portie aandacht en beweging doet ze goed.

Er zijn ontzettend veel reacties gekomen op ons vorige berichtje; heel erg leuk. Er is veel vraag naar Sheltiepuppies. En wat jammer dat we maar twee mensen blij kunnen maken (zoals het er nu uitziet 😇), want een pupje gaat met Isabel mee naar Porto, een pupje blijft hier om opgeleid te worden tot Therapiehondje en een pupje gaat naar Waarland, de fokster van Luna. Luna is onze Hovawart, de moeder van Lotje van Polder Nieuwlande, mijn Therapiehond.

Uren kunnen we naar de pupjes kijken; hoe bewegen ze, hoe reageren ze op elkaar en welke geluidjes maken ze. Ze zijn rustig en Sifra slaapt vaak buiten de kist in de buurt. Zodra er een piepje is gaat ze kijken wat er moet gebeuren. De ene keer begint ze het piepende pupje te likken en de andere keer gaat ze liggen om te voeden. Zo mooi hoe ze dat zelf regelt.

De gewichten nu zijn;

- pupje 1 BM 345 gr (geboortegewicht 214 gr)

- pupje 2 BM 157 gr (geboortegewicht 92 gr)

- pupje 3 BM 301 gr (geboortegewicht 173 gr)

- pupje 4 TC 272 gr (geboortegewicht 183 gr)

- pupje 5 TC 275 gr (geboortegewicht 153 gr)

Alles wordt bijgehouden in een excel bestand met daarin de ideale groeilijn gelegd per pup. We realiseren ons hoe bijzonder deze tijd is en genieten van elke minuut. Er zijn mensen die vragen naar de stamboom van Sifra (Little Grace Fantasy in Blue) en naar de uitslagen van diverse onderzoeken . Uiteraard fokken we volgens de richtlijnen van de Sheltievereniging, want gezondheid van het ras gaat bij ons boven alles. 

Haar stamboom voeg ik toe: het oogonderzoek was perfect (hele goede ogen voor een Blue Merle) volgens dierenarts Verbruggen . Als klein pupje hebben we Sifra al laten testen op het MDR1 gen en ze is drager. Voor ons heel belangrijk, omdat we ook paarden hebben en soms moeten ontwormen met Ivermectine. Ik zou iedere Sheltie eigenaar adviseren om deze test te laten doen! 

Vorig jaar op de jubileum clubmatch heeft Sifra de open klasse gewonnen. We zijn geen showmensen, maar de rasvereniging wil graag dat je je hondje laat beoordelen voordat je fokt. Prima dan doen we dat. Bonnie Brandsma, de fokster van Sifra, heeft haar toen vakkundig voorgebracht, met dit als resultaat. Het was een mooi moment.

Als pup heeft Isabel Sifra ook een keer voorgebracht op de Kampioensclubmatch en toen werd ze derde. Wel heel wel leuk.


10 opmerkingen:

  1. Thnx voor de update! Veel plezier met het vele werk met de pups.
    Heel veel succes om t kleintje er door heen te slepen👏
    JW

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi om zo mee te kunnen genieten van het wel en wee. Gelukkig doet de ukkepuk het ook weer beter❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi om zo mee te kunnen genieten van het wel en wee. Gelukkig doet de ukkepuk het ook weer beter❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met dit als resultaat ik zie niks. We werden toen eerste in de open klas.
    Mooi hondje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met dit als resultaat ik zie niks. We werden toen eerste in de open klas.
    Mooi hondje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Met dit als resultaat ik zie niks. We werden toen eerste in de open klas.
    Mooi hondje.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bedankt voor de update over de kleine ukkepukkies. Sifra is het halfzusje van zowel Simba als Bolt. Simba is getest op MDR1 en heeft +/+ ,maar dan nóg is het oppassen geblazen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nou deze plaatsing bij de NVS zegt echt wel wat hoor! Super!

    BeantwoordenVerwijderen