woensdag 14 oktober 2020

Reden voor een feestje!



Maandag 12 oktober was dag 63 en die avond begonnen ook de ontsluitingsweeën bij Sifra. Isabel en ik hielden om de beurt de wacht. Het ging een hele nacht door. Ze sliep niet, liep veel heen en weer, nestelen, likken, alles wat bij de ontsluitingsfase hoort, maar er kwamen geen persweeën. En dat had echt niet alleen te maken met de spanning die wij voelden ;) 

Gelukkig hebben wij heel veel kennis in de familie, allemaal dierenartsen. Dat is een enorme steun op zulke momenten. Na overleg en geen verandering in de situatie op naar de Dierenkliniek in Goes. Om 12.00 uur werd er een röntgenfoto gemaakt en toen werd al snel duidelijk wat de oorzaak was; er lag een enorme pup dwars voor de uitgang. Op zich gunstig, want daardoor hadden de pupjes nog niet geleden onder de contracties van de baarmoeder.

Alle voorbereidingen voor de keizersnede werden getroffen: "handen" werden verzameld, instructies gedeeld, couveuse aan, Sifra voorbereiden. Opperste concentratie. Als een geoliede machine deed iedereen zijn werk. Een topteam!

Om 13.00 uur werd de eerste pup geboren, een enorm groot Blue Merle teefje, gelijk daarna een piepklein Blue Merle teefje, tot slot een middenmoot Blue Merle teefje. Dat was één hoorn. Toen de rest. Uit de andere hoorn kwamen twee tricolor pupjes; een reu en een teefje. Nadat Veroline het vlies verwijderd had en de navelklem had geplaatst deed ze een eerste controle. Vervolgens ging het pupje in een warme handdoek naar de 'helpende handen' en was het wrijven, wrijven en nog eens wrijven, totdat er leven in kwam en het zuigreflex geactiveerd was. Ondertussen deed Veroline steeds haar rondje langs alle pups voor de controles en moest ze Marten assisteren bij de operatie van Sifra. Om 15.00 uur was ze klaar en kon Sifra uitslapen onder de warme lamp en konden de pupjes voor het eerst aangelegd worden. Een mooi moment.

We brachten de middag verder door met verzorgen van de pupjes en Sifra. Alles kwam op gang. Het kleinste pupje moest geholpen worden met aanleggen, maar dan deed ze het ook wel goed. De grote zussen waren veel gulziger en verdrongen haar. Dat blijft ook de komende dagen nog wel nodig. Als haar krachten toenemen kan ze er beter tegenop.

Om half zes met het hele spul naar huis.


Nu een dag later zijn ze allemaal gegroeid. Sifra pakt ondanks de keizersnede haar moederrol goed op. Ze is rustig, verzorgd haar pups en geniet ervan. Met moeite even naar buiten om te plassen. Wij houden continue de wacht en helpen met aanleggen. De eerste 24 uur zijn een feit. Allemaal zijn ze gegroeid en levendig.😍




In de voorbereidingskamer, Isabel en Sifra.





Infuus inbrengen

Couveuse klaarzetten


Een blote volle buik
Het team aan het werk


💖PRACHTIG !





 
Heel voorzichtig wordt een hechtdraadje gezet om het stompje van de navelstreng.


Afnavelen

De kleinste van het stel 100 gram

Het eindresultaat. Sifra is hier nog in diepe slaap. Die heeft nog wat in te halen. Ondertussen kunnen de pupjes vast oefenen met drinken.



3 opmerkingen:

  1. Wat een mooi fotoverslag,en wat een mooie pups. Succes met moeders en het jonge grut.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig gefeliciteerd en sterkte met dat kleintje🙏en de andere .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wauw, gefeliciteerd hoor,deed mij herinneren dat ik puppies had,werd er helemaal warm van,toppie hoor

    BeantwoordenVerwijderen